top of page

Anchor 1
Physical Description
The Mexican wolf (Canis lupus baileyi) is the most genetically distinct gray wolf subspecies in North America. Adults typically weigh 50–80 pounds and stand 28–32 inches tall at the shoulder. Mexican gray wolves are characterized by their rounded ears, blocky muzzles, and rich, multicolored coats of rust, gray, cream, and black colors, which are uniquely prominent in the Mexican wolf (especially in facial patterns) compared to other North American gray wolves.
Diet/Eating Habits
A Mexican gray wolf's diet comprises large-hoofed animals (ungulates). In the American Southwest, roughly 70-80% of their diet consists of elk, mule deer, and white-tailed deer; prey that is fundamental as their primary food source. They also eat smaller mammals such as rabbits, ground squirrels, and beavers.
Conservation Efforts
The Mexican gray wolf is classified as critically endangered, notably "experimental, non-essential"—under the federal Endangered Species Act (ESA). They were officially listed as endangered in 1976, and in 2015, the U.S. Fish & Wildlife Service provided the Mexican gray wolf with a federal reclassification that put them in their own separate listing under the ESA to ensure recovery efforts remained active. Today, 286 Mexican gray wolves remain in the wild, and they are a focal species of the American Association of Zoos & Aquariums' Species Survival Plan and Mexican Wolf Saving Animals From Extinction (SAFE) program. These programs are assisted by dozens of specialized facilities such as the Wolf Conservation Center in South Salem, New York, and Wolf Haven International in Tenino, Washington.

History Of The Mexican Gray Wolf
Current Threats
Historically, thousands of Mexican wolves roamed the mountainous regions and grasslands of the American Southwest—including Arizona, New Mexico, and West Texas—down into the Sierra Madre mountains of central and northern Mexico. Like the Northwestern gray wolf, Mexican gray wolves' food sources were depleted by mid-1800s unregulated livestock grazing. Mexican gray wolves began preying on domestic cattle and sheep. In the early 1900s, cattle barons pressured the federal government into extermination programs, offering high cash bounties for wolf pelts and encouraging private citizens to hunt them down. By the mid-1950s, the Mexican gray wolf was considered eliminated from the wild in the United States. When Mexican wolves were listed as endangered in 1976, they were practically extinct in the wild. Between 1977 and 1980, a binational effort led by the U.S. Fish and Wildlife Service hired Texas trapper Roy McBride to capture the remaining wild wolves in Mexico. Out of seven captured, only four males and one pregnant female (along with two wolves already managed in captivity) survived to form the entire founding stock for the species. Today, Mexican wolves are found exclusively in southwest New Mexico, the Blue Range Wolf Recovery Area, and the Fort Apache Reservation in Arizona. Outside of North America, Mexican wolves can also be found in a small pocket of northern Mexico.
The primary threats to Mexican gray wolves include human poaching and habitat loss. Litigation targeting the recovery of Mexican gray wolves and undermining their sensitive populations also contributes greatly to potential extinction. Despite the fragility of wild Mexican gray wolves, litigation continues to push for looser protections, such as H.R.4255--a bill introduced in the U.S. House of Representatives by Rep. Paul Gosar--which would remove federal protections for critically endangered Mexican wolves.
Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Follow us on social media!
CONSERVING THE WOLVES
Contact us: saveawolf2017@gmail.com
| Join our email list!
© Copyright 2026 Conserving The Wolves, All Rights Reserved.
bottom of page


